Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Saimaalle syntyi 86 norpan poikasta

17.5.2018

Viime talvena arvioidaan syntyneen kaikkiaan 86 saimaannorpan poikasta. Valtaosa, noin 80 prosenttia, kuuteista syntyi Metsähallituksen johdolla kasattuihin apukinoksiin. Alkutalven heikko lumitilanne parani lisääntymiskauden loppua kohti ja pesäpoikaskuolleisuus jäi kohtuullisen matalaksi eli noin 10 prosenttiin.

Saimaannorpan pesäsukellus. Kuva: Teemu Uotila

Huhtikuussa tehtyjen pesälaskentojen tuloksia tarkennettiin heti jäiden lähdön jälkeen tarkastamalla kaikkien poikaspesäpaikkojen ja joidenkin epävarmojen havaintopaikkojen lähiympäristö sukeltamalla. "Sukeltajat etsivät pesäpaikoilta istukoita ja kuutin jäänteitä. Pesäpaikkasukellusten ansiosta havaittiin kuusi uutta syntynyttä kuuttia, joista ei tiedetty ennen sukelluksia. Lisäksi yhdeksästä pesäkuolleesta kuutista viisi löytyi sukeltamalla," kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Nopeasta kevään etenemisestä huolimatta saimaannorpan pesälaskennat saatiin tehtyä varsin kattavasti. "Paikalliset hyvin vesialueensa tuntevat Metsähallituksen vapaaehtoistyöntekijät ovat arvokas voimavara sekä pesälaskennoissa että apukinostöissä," kiittelee suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta.

Metsähallitus muistuttaa, että saimaannorpalla on nyt karvanvaihtoaika, jolloin aikuiset norpat nousevat kiville kuivattamaan turkkiaan. Norppien tulee antaa loikoilla rauhassa rantakivillä.

Apukinosten rakentaminen ja pesäpaikkasukellukset ovat osa kuluvana vuonna päättyvää viisivuotista Saimaannorppa-LIFE -hanketta.

Lisätietoja


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC