Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Kevätkesä tuli Pohjois-Lappiin parissa päivässä

15.5.2018

Helatorstain ja äitienpäivän aikaan muuttui kevättalvi Inarin ja Utsjoen alueella nopeasti kevätkesäksi. Vuorottelevat vesisateet ja kahtakymmentä astetta lähenneet lämpötilat sulattivat lumet alamaista parissa päivässä. Tuntureilta lunta vielä löytyy. Viime viikolla kelkkailtiin vielä järvien jäillä, mutta nyt joet ovat vapautuneet jäistä niin Inarissa kuin Utsjoellakin.  

Jäät ovat heikentyneet nopeasti. Kuva: Kirsi Ukkonenj

Utsjoella järvien jäillä vielä pilkitään. Inarissa pienet järvet ovat sulamaassa ja Inarijärven rannat ovat sulia. Vaikka Inarijärvi on rantoja lukuun ottamatta jään peittämä, ei järvelle ole enää turvallista mennä. Paikoin Inarijärven jää saattaa näyttää valkoiselta ja kantavalta, mutta se on jo heikkoa puikkojäätä.

Inarijärven Ukonlahti. Kuva: Kirsi Ukkonen

 
Sateet ja lumien nopea sulaminen ovat aiheuttaneet kevättulvia. Utsjoella vesi on poikkeuksellisen korkealla. Lemmenjoella vedenpinta on noin metrin normaalia korkeammalla. Inarijärvellä vedenkorkeus on alkanut nousta nopesati.
 
Lemmenjoen järvilaajentumat ovat vielä jäässä vaikka jokiosuudet ovat sulaneet. Joessa liikkuu irtojäitä. Lemmenjoen ylitykseen tarkoitetut vaijeriveneet ovat paikoillaan, mutta niiden kunto on vielä tarkistamatta talven jäljiltä. Järvilaajentumien odotetaan sulavan alkuviikon aikana, joten loppuviikosta päästään toivottavasti aloittamaan jokivarren retkeilyrakenteiden tarkistus- ja huoltokäynnit. Jokivarren reitit ovat jo patikoitavissa.
 
Inarin kylän läheisyydessä oleva Juutuan polku on poikki tulvan vuoksi Jäniskosken sillan eteläpuolella eikä sillalle tällä hetkellä pääse joen eteläpuolelta. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE:n Mennään metsään -kampanjan (yle.fi) yhteislenkit, jotka juostaan kaikissa kansallispuistoissa, sopivat niin polkujuoksun konkareille kuin aloittelijoillekin. Yhteislenkeillä on myös kävelyryhmiä, joten kuka tahansa uskaltaa lähteä mukaan.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC