Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Nummea poltetaan Mustasaaren Björköbyssä

14.5.2018

Tänään maanantaina paikalliset lampaiden omistajat, Metsähallitus, Björkön vapaapalokunta sekä Björkön muinaismuistoyhdistys (Björkö fornminnesförening) polttavat nummea yhteisvoimin Björkögrundenin saaristossa.

Nummen polttoa Mustasaaressa. Kuva: Carina Järvinen

Tarkoituksena on hoitaa nummea Rågrevetin, Kältgrundin ja Södra Nikersgrundin saarilla perinteiseen tapaan ensin polttamalla, minkä jälkeen nummea käytetään lampaiden laidunmaana. Björkögrundenin nummia on hoidettu polttaen 1990-luvun alussa sekä osittain vuosina 2014 ja 2015. Nyt perinne jatkuu. Nummien poltto on osa hoitosuunnitelmaa, johon kuuluu nummia neljältä Björkögrundenin saarelta.  

Saarten nummilla kasvaa pääasiassa variksenmarjaa, mustikkaa ja puolukkaa, mutta kataja on alkanut yhä enenevässä määrin levittäytyä aikaisemmin avoimille ympäristöille. Ennallistamistoimet kuten polttaminen lisäävät alueen luonnon monimuotoisuutta, ja avoin matalakasvuinen nummi tarjoaa aikaa myöten paremmat ruokailumahdollisuudet siellä laiduntaville eläimille, kuten lampaille.

Björkögrunden kuuluu Valassaarten-Björkögrundenin vuonna 1977 perustettuun luonnonsuojelualueeseen. Alueen suuruus on noin 17 800 hehtaaria, mistä maata noin 600 hehtaaria. Alueen omistaa Björkön osakaskunta.

Metsähallitus pyytää Björkögrundenilla polttamisen aikaan liikkuvia henkilöitä turvallisuussyistä pysyttelemään vähintään 50 metrin etäisyydellä poltettavasta saaresta.

Lisätietoja


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC