Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Apukinokset valmiita – tv-tähdet julistivat saimaannorpalle pesärauhan hyisissä olosuhteissa

12.2.2018

WWF Suomen tiedote 12.2.2018

WWF:n perinteinen saimaannorpan pesärauha julistettiin tänään. Kunnian julistamisesta saivat luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ja näyttelijä Pirjo Heikkilä, jotka osallistuivat norpan poikasten turvaksi tehtyjen apukinosten kolaamiseen. Apukinoksia kolattiin Saimaalle kaikkiaan noin 280 kappaletta Metsähallituksen johdolla.

Kimmo Ohtonen ja Pirjo Heikkilä kolaamassa apukinoksia saimaannorpalle. Kuva: Katja Rönkkö / WWF

Erittäin uhanalainen saimaannorppa synnyttää poikasensa lumipesään, jonka se tekee rantakinoksiin. Tänä vuonna lunta ei kinostunut ajoissa riittävästi, minkä takia Metsähallitus teki päätöksen apukinosten kasaamisesta koko Saimaalle.

"Tänä vuonna Saimaa jäätyi myöhään, ja tammikuun lopussa runsas vesisade sulatti lumet jäältä. Onneksi helmikuun alussa saatiin talvisemmat olosuhteet ja lisää lunta, mikä helpotti apukinostöiden jatkamista. Viime hetkellä myös luonnonkinoksia on muodostunut parhaiten kinostaville suurten selkien rannoille", sanoo suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Apukinoksia on tehty nyt viitenä peräkkäisenä talvena. Kolaamiseen osallistuivat aiempien vuosien tapaan Metsähallitus, WWF, Itä-Suomen yliopisto ja suuri määrä vapaaehtoisia. Tällä kertaa vapaaehtoisten joukossa urakoivat myös syksyllä MTV3-kanavalla esitettävää Villien jäljillä -sarjaa tähdittävät luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ja näyttelijä Pirjo Heikkilä. Sarjassa Ohtonen ja Heikkilä tutustuvat uhanalaisten eläinten suojeluun WWF:n asiantuntijoiden opastuksella. Yksi sarjan jaksoista kertoo saimaannorpasta.

"Kolasimme jäätävässä viimassa apukinoksia, jotta kuutit olisivat turvassa kylmältä, pedoilta ja häirinnältä. Tämä oli yksi elämäni hienoimmista työtehtävistä", Ohtonen sanoo.

"Oli todella liikuttavaa kuulla, että viime vuonna jopa 90 prosenttia kuuteista syntyi ihmisen tekemiin kinoksiin. Tämä antoi kyllä lisävauhtia kolaukseen", Heikkilä kertoo.

Vaikka apukinokset ovat viime vuosina osoittaneet toimivuutensa, ihmisten aiheuttama häiriö, etenkin moottorikelkkailu ja mönkijällä ajo, voivat paikoin mitätöidä tämän tärkeän luonnonsuojelutyön tulokset. Niinpä WWF julistaa vuosittain saimaannorpalle pesärauhan, jonka tarkoituksena on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista selkävesien luotojen ja saarien lähellä. Pesärauha julistetaan helmikuussa, kun norpat etsivät sopivia pesäpaikkoja ja ovat hyvin herkkiä häiriölle.

Tänä vuonna Heikkilä ja Ohtonen saivat kunnian lukea julistuksen. Katso helmikuun alussa kuvatulta videolta, miten tv-tähdet suoriutuivat tehtävästä (www.epressi.com).

Saimaannorpan pesärauhan julistus

Saimaannorppa kaipaa rauhaa
Joulukuussa jäähän hengitysaukko.
Tammikuussa kinokseen lumipesä.
Helmikuussa Nestorinpäivänä
pesään poikanen.
Tuuli ja tuisku, kylmä ja pedot
eivät pääse lumipesän suojiin.
Ainoa uhka on ajattelemattomuus.
Se voi tehdä sukupuutosta totta.
Norppajäillä jättäkäämme
rantakinokset rauhaan,
kuuteille kodiksi, emoille imetyspesiksi.
Norppa säikkyy ääntämme,
ei tiedä vapaa-ajan kiireistämme.
Jo sen ymmärrämme,
rauha norpillemme.
Suojassa lumipesissään
jatkakoot norpat arvoistaan elämää.
Näillä sanoilla julistan Saimaan rannalla
saimaannorppien pesimärauhan
alkaneeksi tänä jääkautena.
Eläkää ja lisääntykää rauhassa.

Vältä häiriötä etenkin näillä alueilla (julkaisut.metsa.fi).

SaimaannorppaLIFE-hankkeen tunnusPesärauhan julistus on osa Euroopan komission rahoittamaa Saimaannorppa-LIFE-hanketta. Hankkeessa edistetään saimaannorpan suojelua ja suotuisan suojelutason saavuttamista. Hanke toteuttaa saimaannorpan suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa sekä tuottaa uutta tietoa sen päivittämisen tueksi. Toimenpidesuunnitelma on laadittu ympäristöministeriön johdolla laajapohjaisessa yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa.


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE:n Mennään metsään -kampanjan (yle.fi) yhteislenkit, jotka juostaan kaikissa kansallispuistoissa, sopivat niin polkujuoksun konkareille kuin aloittelijoillekin. Yhteislenkeillä on myös kävelyryhmiä, joten kuka tahansa uskaltaa lähteä mukaan.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC