Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Metsäpeurat kotiutuvat totutustarhoihin - "Seuraavaksi jännitetään vasomista"

1.12.2017

Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoihin rakennettuihin totutustarhoihin siirrettiin marraskuussa kaikkiaan 13 metsäpeuraa. Tämän vuoden viimeiset siirrot tehtiin tiistaina 28.11. Metsähallitus järjesti aiheesta tiedotustilaisuuden perjantaina Lauhanvuoressa.

Metsäpeuravaadin Nordens Arkista ja Ähtäri Zoon hirvas yhteisellä aterialla Ähtäri Zoossa ennen siirtoa. Kuva: Milla Niemi

Metsäpeurojen odotetaan lisääntyvän totutustarhoissa, ja tulevina vuosina luontoon vapautetaan tarhoissa syntyviä yksilöitä, kertoi projektipäällikkö Sakari Mykrä Metsähallituksen Eräpalveluista tiedotustilaisuudessa. Tavoitteena on palauttaa laji sen entisille asuinsijoille Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Syksyn neljännessä ja samalla viimeisessä metsäpeurojen siirrossa kuljetettiin kaksi metsäpeuranaarasta eli -vaadinta Seitsemisen ja yksi vaadin Lauhanvuoren totutustarhaan. Vaatimet tuotiin Ähtäri Zoosta, mutta alun perin ne ovat kotoisin ruotsalaisesta Nordens Ark -eläintarhasta. Toki nekin ovat alkujaan lähtöisin suomalaisista kantayksilöistä.

Seitsemisen totutustarhassa on nyt kuusi metsäpeuraa: neljä eläintarhoissa kasvanutta vaadinta sekä Kuhmosta pyydystetyt villi uros eli hirvas ja vaadin. Lauhanvuoressa eläimiä on seitsemän. Näistä viisi on eläintarhoissa kasvaneita metsäpeuravaatimia, joista yhdellä on mukanaan tänä keväänä syntynyt vasa. Lisäksi totutustarhaan on tuotu marraskuun alussa pyydystetty villi hirvas.

Vasojen syntymää jännitetään keväällä

Metsäpeurojen siirrot onnistuivat erinomaisesti, ja eläimet näyttävät kotiutuneen totutustarhoihin hyvin. "Lähes kaikki yksilöt ovat jo käyneet tutustumassa ruokinta-automaatteihin, vaikka maastossakin on runsaasti syötävää", projektipäällikkö Sakari Mykrä sanoi. "Nyt keskitymme huolehtimaan metsäpeurojen päivittäisestä hyvinvoinnista, ja keväällä jännitämme vasomisen onnistumista."

Metsäpeurojen siirrot totutustarhoihin ja tulevaisuudessa tehtävät palautusistutukset ovat osa viime syksynä alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE.

Lisätietoja


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC