Kaikki kansallispuistojen kangasmerkit nyt verkkokaupasta

5.1.2018
Metsähallituksen Luontopalvelut on vastannut asiakkaiden toiveisiin ja nyt kansallispuistojen virallisia kangasmerkkejä on saatavilla jokaisesta Suomen 40:stä puistosta sekä 5 muusta luontokohteesta. Kaikki 45 yksilöllisesti suunniteltua kangasmerkkiä ovat tulleet myyntiin Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan. Myös luontokeskuksissa ja puistojen asiakaspalvelupisteissä on edelleen myynnissä lähikohteiden kangasmerkkejä. Valikoimat vaihtelevat palvelupisteittäin. Lue koko uutinen kangasmerkeistä.

Metsähallituksen Luontopalvelut
 

Kolin huippujen alue suljettu toistaiseksi turvallisuussyistä

4.1.2018
Runsaan lumikuorman ja sulan maan vuoksi myös Kolin kansallispuiston alueella on taipunut, kaatunut ja kaatuu runsaasti puita. Teiden, latujen ja linjojen raivaukset pyritään aloittamaan välittömästi. Retkeilijöitä kehotetaan valppauteen maastossa liikkuessa.

Olethan varovainen tunturissa - lumivyöryt mahdollisia Lapissa

15.12.2017
Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on ollut useita pienialaisia lumivyöryjä lyhyen ajan sisällä. Pelastuslaitos ja Metsähallitus kehottavat seuraamaan lumivyöryennusteita ja toimimaan niiden mukaan. Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennuste on luokkaa 3 eli huomattava suuressa osassa Lappia. Lue koko tiedote lumivyöryistä

Ensi kesänä yhä useampi saa osallistua luonnonhoitoon lammaspaimenena

22.12.2017
Paimenviikkojen suosio luonnonsuojelualueilla jatkoi kasvuaan vuonna 2017. Metsähallitus arpoi onnekkaat lammas- ja lehmipaimenet ennätyksellisen 4 767 hakemuksen joukosta. Hakemusten määrä kasvoi reilulla tuhannella edellisvuoteen verrattuna. Yhteensä 142 paimenviikkoa kahdessatoista paimenkohteessa jaettiin kiinnostuneille paimenille.
Paimenviikkojen kysyntä on kova ja siksi Metsähallituksen Luontopalvelut pyrkii lisäämään sopivien kohteiden määrää taas ensi kesäksi. Haku kesän 2018 paimeniksi avataan 16.1.2018 osoitteessa www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/lammaspaimenet.

Kuva: Metsähallitus / Elias Lahtinen

Kansallispuistot joulupukin kaltainen valttikortti

22.9.2017
Kansallispuistot saivat eilen Finnish Travelgala -tilaisuudessa  kultamitalin kategoriassa "Mieleenpainuvin matkakokemus". Tähän kategoriaan valittiin elokuussa kolme finalistia, joista sekä ammattilaiset että yleisö saivat äänestää suosikkinsa. 

Petkeljärven kansallispuisto syysasussaan. Kuva: Mari Laukkanen

55 000 ihmistä osallistui Suomen luonnon päivän tapahtumiin - Suomalaiset liputtivat ahkerasti luonnolle


Kuva: Eeva Mäkinen30.8.2017
Suomen luonto koki arvoisensa juhla- ja liputuspäivän lauantaina 26.8. Kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät yli 260 järjestettyyn luontotapahtumaan kuuntelemaan kuorojen laulua, retkeilemään, syömään yhdessä taivasalla ja juhlimaan luontoa. Yli 2000 kuorolaista lauloi luonnon omissa konserttisaleissa.

Siniristiliput liehuivat luonnolle tuhansissa lipputangoissa. Vuoden aikana järjestettyihin neljän Luonnon päivän viettoon osallistui kaiken kaikkiaan 300 000 ihmistä. Lue koko uutinen.

Euroopan Unionin miljoonarahoitus Suomeen - arvokkaimpia soita ja pienvesiä turvataan suurhankkeessa

22.8.2017
Luonnonrikkautta pursuavat suot ja kosteikot tuottavat monenmoista hyötyä suomalaisille. Puhtaan veden kierto on elinehto kaikille ja marja-apajat, rikkaat riistamaat sekä lintuvedet iloksi monelle. Historiallisen laaja hanke tähtää nyt maamme soiden, purojen ja lintuvesien turvaamiseen. Lue koko uutinen Hydrologia-LIFE-hankkeesta

Tapahtumia

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.