Ajankohtaista

Suomi liputtaa luonnolle ensimmäisenä maana maailmassa

 

Kuva: Eeva Mäkinen11.8.2017
Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivän. Liput liehuvat Suomen luonnon päivänä 26.8.2017. 

Sisäministeriö on antanut liputusmääräyksen Suomen luonnon päivälle eli elokuun viimeiselle lauantaille 26.8.2017. Luonnon kunniaksi tehty liputtaminen huipentaa Suomi100-vuoden kunniaksi järjestetyt Luonnon päivät, joihin liittyy satoja järjestettyjä ja omaehtoisia luontotapahtumia. Lue koko uutinen luonnon omasta liputuspäivästä.

Kansallispuistoissa kajahtaa tuhannen kuorolaisen voimin 26.8.2017

3.8.2017

Luonto täyttyy laulusta, kun kymmenet Suomen kuorot ja yli tuhat kuorolaista laulaa kansallismaisemissa Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina 26.8. Kuorot laulavat satavuotiaan Suomen kunniaksi 35 kansallispuistossa ja useilla muilla luonto- ja historiakohteilla. Aikaisemmin näin laajaa kuorotapahtumaa ei ole järjestetty. Lue koko tiedote tapahtumasta. 

Luvattomat nuotiot aiheuttaneet paloja kansallispuistoissa

25.7.2017
Huolimaton tulenkäsittely on aiheuttanut palon alkuja kansallispuistoissa. Heinäkuussa on esimerkiksi Nuuksion ja Teijon kansallispuistoissa joutunut pelastuslaitos sammuttamaan tulipaloja, jotka ovat aiheutuneet tulentekopaikkojen ulkopuolelle sytytetyistä luvattomista nuotioista. Nuuksiossa tuli ehti vahingoittamaan useita kymmeniä neliöitä metsää, ennen kuin tuli saatiin kuriin. Lue koko tiedote huolimattomasta tulenkäsittelystä.

Kymmenet tuhannet suomalaiset rakastuivat kesäluontoon ja nukkuivat yön ulkona

20.6.2017
Kolmatta valtakunnallista Luonnon päivää juhlittiin 17.6. Rakastu kesäyöhön -teemalla. Ympäri Suomen järjestetyissä noin 300 tapahtumassa retkeiltiin luonnonkukkien tuoksussa, kalastettiin, avattiin Hossan kansallispuisto, nukuttiin yö ulkona metsähotellissa ja suunnistettiin Enossa. Luonnon päivän tapahtumiin osallistui 51 000  suomalaista, jonka lisäksi noin 30 000  yöpyi ulkona kesäyössä tai suunnisti Jukolan viestissä. Luonnon päivät on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia. Lue koko uutinen.

Vapapäivä Merenkurkussa. Kuva: Johan Hagström

Laiduneläinten kesätyöstä hyötyvät maaseudun luonto, asukkaat ja retkeilijät

1.6.2017
Niittyjen hoidossa kaikki voittavat: luonto kiittää, karja kasvaa ja voi hyvin luonnonlaitumilla, karjanomistajat hyötyvät, maaseutu pidetään elävänä ja kulttuuriperintömme kukoistaa. Myös suojelualueilla retkeilevät pääsevät nauttimaan hienosti hoidetuista perinteisistä maisemista. Niittyjen ja luonnonlaidunten rooli maamme luonnon monimuotoisuudelle on tuoreessa julkaisussa todettu ennakoitua suuremmaksi. Lue koko uutinen ja tutustu uuteen julkaisuun.
 
Lapset ja lampaat tutustuvat. Kuva: Metsähallitus, Elias Lahtinen.

Helposti saaristoon

24.5.2017
Kansallispuistot ja historiakohteet saaristossa houkuttelevat lomailijoita. Mutta tarvitaanko saaristossa oma vene? Metsähallitus on kerännyt kesälle 2017 vinkit tutuista ja tuntemattomammista saaristokohteista, joihin pääsee ilman omaa venettä. Katso vinkit ja lue koko uutinen.

Selkämeren kansallispuisto. Kuva: Sanna-Mari Kunttu

Yli 33 000 suomalaista villiintyi keväästä lauantaina Luonnon päivän 257 tapahtumassa

23.5.2017
Järjestyksessään toista Suomi100-vuoden Luonnon päivää vietettiin lauantaina 20.5. ympäri maata 257 tapahtuman voimin. Tapahtumia järjestettiin koko maassa Helsingistä Inariin, ja keväisestä luonnosta nautti lauantaina kaikkiaan yli 33 000 suomalaista. Kirjava tapahtumakattaus sisälsi niin linnunpönttötalkoita, villiyrttiretkiä kuin luonnon terveysvaikutuksista ammentaneita metsähetkiä. Miljoona linnunpönttöä -kampanjan loppukiriä siivitettiin lauantaina pönttötalkoissa nikkaroimalla 500 uutta kotia linnuille. Lue koko uutinen.

Hossan kansallispuiston sinetöivä laki on hyväksytty

Hossa. Kuva: Metsähallitus/Hannu Huttu
3.5.2017
Eduskunta on hyväksynyt vapun jälkeisessä täysistunnossaan lopullisesti lain, jolla perustetaan kansallispuisto Suomussalmen Hossaan. Laki hyväksyttiin ympäristövaliokunnan mietinnön mukaisena. Lain on tarkoitus tulla voimaan 17. kesäkuuta 2017.
 
 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto toiseksi Maailman Matkakohde 2017 -kisassa

Kellostapuli ja Kesänkitunturi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kuva: Maarit Kyöstilä

28.4.2017
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston erinomaisuus matkailukohteena yhdessä ympäristön matkailupalvelujen kanssa huomioitiin jälleen maailmalla, sillä kansallispuisto sai juuri toisen palkinnon kansainvälisessä Matkakohde 2017 -kisassa. Maailmanlaajuinen matkailun asiantuntijajärjestö World Travel & Tourism Council myönsi palkinnon vuosittaisessa huippukokouksessaan Bangkokissa Thaimaassa. 
 

Tapahtumia

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.