Suomen luonnonpäivää juhlitaan Koverolla

Suomen luonnonpäivää 25.8.2018 juhlitaan luonnonkasvien ja sienien merkeissä Koveron perinnetilalla klo 10-17. Ohjelmassa on ruisleivän leivontaa, sieninäyttely ja -neuvontaa, tietokilpailurasteja luonnonkasveista sekä opastettu luonto- ja sieniretki Koveron maisemissa klo 11-13. Sieniretki tehdään Koveron ympäristössä ja keräillään sieniä, mikäli maastosta löytyy. Mukaan kori ja sieniveitsi. Sieniretkelle lähdetään Koveron pihasta klo 11.
Koveron pihapiirissä on kahvio, jossa myytävänä pientä suolaista ja makeaa. Mukana tapahtumassa Pirkanmaan ja Kurun Martat sekä Luontoleena. 
Tapahtumaan on vapaa pääsy! Tervetuloa!

Seitsemisen alueen kaivojen vesi on vähissä 

(Päivitetty 9.7.2018)

Koveron perinnetilan ja alueen muiden kaivojen vesi on lopussa kuivuuden vuoksi, joten retkeilijöiden toivotaan ottavan vettä mukaansa esimerkiksi luontokeskukselta. Seitsemisen juomavesipaikat löytyvät palvelut-sivulta. Seitsemisen kansallispuiston kaivojen talousvesiä ei ole tänä vuonna tutkittu, joten suosittelemme kaivoveden keittämistä. Luontokeskuksen päädyssä on vesihana, joka on talousvettä. 

Luontoretkelle tieteen puolesta 

(Päivitetty 1.6.2018)
Olisitko Sinä kiinnostunut osallistumaan kävelylle Seitsemisen kansallispuistossa kesäkuun 15.-21. päivä joko yksin tai ystävien tai perheen kanssa? Kutsumme sinut mukaan retkelle ja tarjoamme mahdollisuuden edistää tiedettä osallistumalla haastattelututkimukseen.

Etsimme haastateltavia, jotka olisivat halukkaita lähtemään metsäpolulle 2-3 tunnin kävelyretkelle, jonka aikana tehtäisiin 15-20 minuutin haastattelu. Muun ajan voi vain nauttia ulkoilusta ja maisemista sekä tarjoamistamme eväskahveista. Erilaiset henkilöt ja ryhmät iästä, taidoista ja tiedoista riippumatta ovat tervetulleita! Voimme tarvittaessa järjestää kuljetuksen n. 100 km säteeltä. Retkille on tarkoitus lähteä joka päivä sekä aamu- että iltapäivisin 15.-21.6., ja lähtöaikoja voidaan järjestellä osallistujien toiveiden mukaisesti.

Ilmoittautumiset ja kysymykset: vastuullinen tutkija Yael Teff-Seker, Israel Institute of Technology (yaelteff(at)gmail.com, englanniksi), Terhi Rasilo, Helsingin yliopisto (terhi.rasilo(at)helsinki.fi, 0503178293), Jaana Bäck jaana.back(at)helsinki.fi. Liitä viestiin yhteystietosi sekä tieto haluatko osallistua haastatteluun englanniksi vai suomeksi. Tutkimus on osa EU-rahoitteisesta hankketta.

Koveroa on siistitty

(Päivitetty 28.03.2018)
Koveron perinnetilan pysäköintialuetta on siistitty. Tien ja pysäköintialueen välistä metsäpyörylöä on harvennettu, jotta turvallisuus pysäköintialueella säilyy ja samalla avaroitettiin näkymää Koveron suuntaan. 

Koveron pihaan menevän tien kohdalta on kaadettu kaksi vanhinta koivua pois. Ne olivat turvallisuusriski retkeläisille. Tilalle tulee uudet koivut alkukesään mennessä.

Uusi yrittäjä luontokeskukselle

(Päivitetty 08.12.2017)
Luontokeskus muuttuu yrittäjävetoiseksi 1.1.2018 alkaen. Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen sekä Riuttaskorven virkistysmetsän neuvonta siirtyy heille. Huomioikaa uusia puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita sivuiltamme. Yrittäjä on julkaissut omat nettisivunsa (seitsemisenluontokeskus.fi) käyttöönne.

Metsähallituksen puhelinnumero ja sähköposti hoitavat myös neuvontaa jatkossakin keskittyen enemmän muiden kansallispuistojen ja retkeilyalueiden neuvontaan sekä Koveron varaukset tätä kautta.

Retkivinkkejä rengasreiteille

(Päivitetty 23.10.2017)
Seitsemisen rengasreitit on opastettu maastossa puuviitoin, joissa lukee reittien nimet. Polkulinja on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Reittikartassa reitit on merkitty eri värein, mutta maastossa värikoodeja ei ole. Risteyskohdista löytyy risteyskartat, joista voi tarkistaa sijaintinsa. Viitoitukset kulkevat karttaan merkityn kiertosuunnan mukaisesti. Toiseenkin suuntaan voi reitin kiertää, mutta silloin on hyvä olla maastokartta mukana. Maastossa kulkee myös hiihtoreittejä, joten viittojen metallisia laattoja on hyvä katsella, ettei eksy kesäaikaan hiihtoreitille. Seitakierroksen, Virkatien ja Harjupolun lähtöpiste on Kulomäellä luontokeskuksen pihassa, ei parkkipaikalla. 

Seitsemisestä saa laminoidun kartan lainaan

(Päivitetty 4.6.2017)
Kulomäelle, Koveroon, Pitkäjärvelle ja Multiharjuun on ilmestynyt postilaatikoita, joista saa ottaa laminoidun lainakartan retkelle mukaan. Kartta tulee retken päätteeksi palauttaa johonkin näistä neljästä laatikosta. Tarkoituksena on vähentää paperikarttojen aiheuttamaa jätettä, sillä monesti kartta lentää retken jälkeen roskiin. Jatkossa karttoja ei enää tulosteta luontokeskuksella, vaan tarvittaessa kartan saa lainaan.

Miten saat kartan mukaan retkelle?

  • tulosta kartta kotona tai kirjastossa luontoon.fi -sivustolta tai retkikartta.fi -sivustolta.
  • nappaa kännykkään kuva karttaelementistä tai luontokeskuksen asiakaspalvelutiskin kartasta
  • ota screenshot luontoon.fi:n pdf-kartasta tai lataa kartta puhelimeen
  • lainaa lainakartta postilaatikosta (muistathan palauttaa!)

Metsäpeura palaa Seitsemiseen

(Päivitetty 26.10.2016)
Metsäpeura palautetaan lähivuosina takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Metsäpeuroja palautetaan Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistojen lähistölle alueille, joista ne katosivat 150 vuotta sitten.

Suomen alkuperäinen peuran alalaji metsäpeura (Rangifer tarandus fennicus) on poron luonnonvarainen lähisukulainen ja se oikea alkuperäinen peura, joka oli pitkään entisaikojen suomalaisten yksi merkittävin elinehto. Metsäpeura, josta toisinaan käytetään myös nimitystä suomenpeura, ei ole läheistä sukua muille peuroiksi kutsutuille sorkkaeläinlajeille kuten valkohäntä- ja kuusipeuralle, jotka oikeasti ovat kauriita, eivät peuroja. Viimeisin uutinen

Tapahtumia Seitsemisessä