Kansallispuistojen ilta Turun pääkirjastossa 28.8.

(Päivitetty 22.8.2018)
Turun kaupunginkirjasto ja Tea Karvinen järjestävät yhteistyössä Kansallispuistojen illan Turun pääkirjastossa tiistaina 28.8. klo 18. Ammattiluontokuvaaja ja toimittaja Tea Karvisen esitys koostuu puhe-kuvaesityksestä (noin 45 min) ja 12 minuutin multimediaesityksestä, joka sisältää still-kuvaa, videota, eläinten ääniä ja musiikkia. Lisätietoa tapahtumasta Turun kaupungin tapahtumasivulla (www.turku.fi).

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Saaristomeri.

  • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n järjestämä polkujuoksukiertue Saaristomerellä 2.8.2018. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (www.yle.fi)
  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
  • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!

Helposti Saaristomerelle

(Päivitetty 26.6.2018)
Nyt kesällä monien lauttojen ja yhteysalusten ansiosta Saaristomerelle on helppo pääsy myös veneettömille matkailijoille. Tutustu yhteyksiin ja suunnitele retkesi jo tänään! Lue lisää

Berghamnissa saarioppaat paikalla

(Päivitetty 26.6.2018) 
Saarioppaat ovat paikalla Berghamnissa kesällä 2018 20.6.-20.7. sekä 30.7.-3.8. välisenä aikana. Oppaat antavat vierailijoille vinkkejä ja neuvoja saareen tutustumisen helpottamiseksi. Heidät tavoittaa puhelimitse numerosta +358 40 683 9971.

Stora Hästön vedenalainen luontopolku on avattu

(Päivitetty 19.6.2018) 
Tervetuloa tutustumaan Stora Hästön vedenalaiseen luontopolkuun joko uiden (uimalaseilla), snorklaten tai sukeltaen. Lue lisää

Stora Hästön vedenalainen luontopolku odottaa vielä vuositarkastusta, Dalskärin vedenalainen veistospolku on auki 

(Päivitetty 13.6.2018) 
Ilmoitamme heti kun Stora Hästön vedenalainen luontopolku on käytettävissä.

Örössä luonnonhoidollisia kulotuksia

(Päivitetty 22.5.2018) 
Örössä tehdään luonnonhoidollisia kulotuksia kuluvalla viikolla (22.-24.5.). Kulotuksia tehdään Helikopterikentällä sekä mahdollisesti Upseerikerhon suunnalla ja saaren pohjoisosassa. Saarella voi liikkua normaalisti kulotusten aikana. Kulotuksista on lähetetty tieto Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle sekä merivartiostolle. Paikalla on kokeneita kulottajia ja sammutuskalustoa ja myös yövartio järjestetään. 

Kulot ovat olleet boreaalisen vyöhykkeen tärkeimpiä luontaisia häiriöitä vuosituhansien ajan. Monet maamme uhanalaisimmista lajeista ovat niistä riippuvaisia. Koska luontaisia kuloja on nykyään äärimmäisen vähän, ylläpidetään luonnonsuojelualueiden metsien ja avoimien paahdeympäristöjen luontoarvoja kulotuksin. 
 
Kulossa kanervat, katajat ja maahan kertynyt orgaaninen aines palavat vähentäen maahan kertynyttä typpilaskeumaa. Samalla maaperän pH nousee vuosikymmeniksi ja paljastuu kivennäismaalaikkuja, joita monet ketojen ja aurinkoisten hiekkamaiden kasvi- ja hyönteisharvinaisuudet tarvitsevat elääkseen. Ilman kulotuksia nämä lajit taantuisivat ja häviäisivät nopeasti: elottoman näköiseksi palaneelle mustalle maalle leviää hanakasti paahdeympäristöjen lajeja ottamaan uuden elinympäristölaikun haltuunsa.
 
Örön kulotukset rahoittaa EU:n paahdeLIFE -hanke ja Metsähallitus.
 
Lisätietoja antaa projektipäällikkö Sanna-Kaisa Rautio, puh. +358 40 570 7347
 
Bodön palvelukausi on auennut jo toukokuuksi

(Päivitetty 17.5.2018) 
Toukokuussa veneilijät ovat jo tervetulleita kiinnittymään laituriin, tarvittaessa saatavilla on myös saunamahdollisuus. Muut palvelut kuten satamatoimisto ja laituripalvelut aukeavat kesäkuun alussa. Lisää

Helposti saaristoon!

(Päivitetty 29.6.2017)
Eteläinen ja lounainen rannikko tarjoaa lukuisia mahdollisuuksi päästä saaristoon ilman omaa venettä. Eniten yhteyksiä on tarjolla heinäkuussa ja elokuun alussa. Lisää

Uusi infopiste Kasnäsissa

(Päivitetty 12.6.2017)
Tietoa Saaristomeren kansallispuistosta löytyy Kasnäsin satamassa sijaitsevasta infokioskista. Kioski on avoinna klo 9:30-16:30 elokuun alkuun.

Sinisimpukassa alkaa uusi aikakausi

(Päivitetty 13.12.2016) 
Metsähallitus selvittää vuokralaisen hakua Kasnäsissä sijaitsevaan Sinisimpukan luontokeskuksen kiinteistöön. Kaava mahdollistaa matkailurakentamisen alueelle. 

Sinisimpukan luontokeskus sulkee ovensa 31.12.2016. Metsähallitus panostaa jatkossa kansallispuiston rakenteisiin ja opastukseen maastossa luontokeskuksen näyttelyn päivittämisen sijaan. Opastus Saaristomeren kansallispuistoon järjestetään jatkossa muulla tavoin. Neuvottelut kiinteistön osalta ovat kesken, mutta uuden toiminnan toivotaan rikastuttavan ja nivoutuvan yhteen Saaristomeren kansallispuiston tarjonnan kanssa.

Kemiönsaaren kunnan kehitysjohtaja Gunilla Granberg sanoo, että uudentyyppisiä Saaristomeren kansallispuiston kävijöitä palvelevia ratkaisuja on mietitty Kasnäsin satamaan yhdessä Metsähallituksen ja Kemiönsaaren kunnan, sekä alueen matkailutoimijoiden kesken. 

Lisätietoja: 

  • Henrik Jansson, puistonjohtaja, Metsähallituksen luontopalvelut. Puh. +358 400 328 759

Tapahtumia Saaristomerellä

Tule Öröhön!

Örön 100 vuotta suljettuna ollut linnakesaari on avautunut kävijöille. Kuva: Tapani Tuovinen.

Tutustu Saaristomeren kansallispuiston uusimpaan käyntikohteeseen, Örön linnakesaareen.