Tapahtumia Riisitunturilla

Poluilla on liukasta - syksy on tullut

(Päivitetty 13.9.2017)
Sateiden ja vaihtelevien säiden johdosta polut ja pitkokset ovat muuttuneet liukkaiksi. Poluilla ja reiteillä on myös maahan pudonneita puiden lehtiä, jotka voivat aiheuttaa liukastumista. Reiteillä voi lisäksi olla mutaista ja todella märkää. Varaudu retkeen kunnollisilla kengillä, kalvollisilla vaelluskengillä tai kumisaappailla. Tarkista säätilanne, jos mahdollista, ja pukeudu sään mukaisesti.

Olethan varovainen kulkiessasi reiteillä. Varaa retkelle normaalia enemmän aikaa. Ota huomioon myös päivän pituus retkeä suunnitellessasi. Valoisan päivän aika lyhenee nyt huimaa vauhtia.

Syksy on tullut ja se näkyy liukkautena poluilla ja rakenteissa. Kuva: Minna Koramo

Riisin rietas -reitin linjausmuutos välillä Soilun laavu – Riisitunturin autiotupa 

(Päivitetty 10/2017)
Riisin rietas -reittiä linjattiin uudelleen viime kesänä ja talvikuukausina reittiä kestävöitiin ajamalla sille mursketta. Reitin kestävöintitoimia on edelleen tarkoitus jatkaa ja vanhan linjauksen rakenteet poistetaan.Toivomme edelleen, että retkeilijät kulkisivat maastoon nauhoin merkittyä uutta linjausta pitkin. Reitin varrelle tullaan pian lisäämään merkkinauhoja, lisäviittoja sekä muutoksesta tiedottavat kyltit  ja ohessa näkyvä kartta. 
 
Muutettu reittilinjaus sijaitsee Soilun laavun ja Riisitunturin autiotuvan välisellä osuudella; se kapuaa aiempaa linjausta ylemmäs Pikku Riisitunturin laen kautta. Syynä muutokseen on reitin parempi kestävyys: Käyntimäärien kasvu on Riisitunturissa jatkuvaa, joten kulkijoita päiväreiteillä on paljon. Uudella linjauksella reitille tarvitaan myös vähemmän pitkospuita - näin sen ylläpito ja kuljettavuus ovat helpompia. "Aiemmin laitettuja 
merkkinauhoja ja opasteita on revitty pois. Tämä on valitettavasti sumuisina syyspäivinä johtanut tilanteisiin, joissa osa retkeilijöistä on ollut kulkusuunnastaan epävarma. Toivomme Riisitunturin kävijöiltä nyt yhteistyötä tässä asiassa, että reittimerkinnät jätettäisiin rauhaan ja otettaisiin uusi reittilinjaus reilusti käyttöön", sanoo kenttäpäällikkö Leena Jartti. 
Riisitunturin reittilinjaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linjamuutosta pääset tarkastelemaan suuremmin klikkaamalla kuvaa

Riisitunturissa käynnissä kansainvälinen elokuvatuotanto - retkeilijöiltä pyydetään yhteistyötä 

Riisitunturin upeat maisemat päätyvät lukuisille valkokankaille ympäri maailmaa, sillä kansallispuiston maisemissa kuvataan parhaillaan luontoaiheista satuelokuvaa. Kuvauksia tehdään lauantaina 30.9. suositun Riisin rääpäsy -reitin varrella. Tästä johtuen reitin käytössä saattaa kuvauspäivänä olla lyhyitä katkoksia. Kuvauksissa käytetään koulutettuja eläimiä. Tuotantoyhtiö järjestää kulun ohjaamisen ja aiheesta tiedottamisen maastossa. Elokuvan tekijät hyödyntävät varmastikin myös Riisitunturin taukopaikkoja, mutta toki kaikki kansallispuiston kävijät ovat niille tervetulleita. Toivomme kävijöiltä ymmärrystä ja yhteistyötä, jotta kuvaukset saadaan sujuvasti toteutettua.

Poron vuosi -nimisen elokuvan esitysoikeudet on myyty jo useaan maahan. Sen tuotanto on suomalais-ranskalaista käsialaa: Elokuvan ohjaa ranskalainen Guillaume Maidatchevsky ja sen tuottaa muun muassa Metsän tarina ja Järven tarina -elokuvistaan tunnettu Marko Röhr Matila Röhr Productions -tuotantoyhtiöstä. Riisitunturin kansallispuiston lisäksi Posiolla toteutettavia kuvauksia tehdään Korouoman suojelualueella.

Ylen uutinen aiheesta (yle.fi)

Juhli luontoa Riisitunturissa! -tapahtuma Suomen luonnon päivänä 26.8. 

(Päivitetty 17.8.2017) 
Riisitunturilla juhlitaan 100-vuotiaan Suomen Luonnon Päivää! Tiedossa on luonnonläheistä ohjelmaa, kuorolaulua sekä rapsutuslampaita. Ilta huipentuu lähiruokaillalliseen Korpihillassa!

Lue lisää tapahtumasta

Noukavaaran tie erittäin huonokuntoinen

(Päivitetty 26.5.2017) 
Noukavaaran lähtöpisteeseen Tolvan kylästä lähtevä tie on huonossa kunnossa. Lähtöpisteeseen kannattaa ajaa vain maastoautoilla tai autoilla, joissa on riittävästi maavaraa.

Kuusamon matkailukartta uudistui 

(Päivitetty 30.11.2016)
Karttakeskus on uudistanut Kuusamon matkailukartan, josta tuli täysin uudistettu Kuusamon ulkoilukartta myyntiin joulukuussa. Kartalla on paljon retkeilykohteita ja niiden palveluita, matkailupalveluita ja nähtävyyksiä.

Vedenkestävä ja helposti käsiteltävää karttaa saa Kuusamon alueen palvelupisteistä, mm. Oulangan luontokeskuksesta ja Kuusamon Palvelupiste Karhuntassusta kun sitä saadaan myyntiin.

Lisätietoja:

Reittimuutos Riisin rietas -reitillä 

(Päivitetty 25.10.2016)
Reittiä on linjattu uudelleen Soilun laavulta Riisin rääpäsylle kulkevalla osuudella. Toivomme kaikkien nyt kulkevan punaisin nauhoin liputettua uutta reittilinjausta pitkin. Polun keskilinjalle lyödyt kepit toimivat merkkeinä talvella tapahtuvaa kestävöintimurskeen ajoa varten. Linjauksen voi katsoa myös tästä kartasta (pdf, 519 kt)

 

Retkitohtorin terveysresepti 

Testaa, miten luonto vaikuttaa hyvinvointiisi! 

Retkitohtorin testiin! (myzef.com)  

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa paikasta Maaninkavaara, Posio
(www.liikennetilanne.liikenne-
virasto.fi)