Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Melkuttimet 

Melkuttimien luonnonsuojelualueen sijainti SuomessaEtelä-Suomi, Kanta-Häme
Loppi (www.loppi.fi), Tammela (www.tammela.fi)
Pinta-ala 3 km², rantojensuojeluohjelma-alue (2001), harjujensuojeluohjelma-alue (2001), Natura 2000-alue (1998) Aluetta hoitaa Metsähallitus.

Melkuttimet. Kuva: Eerikki RundgrenHelppokulkuiset harjumänniköt ja eteläsuomalaisittain erittäin kirkasvetiset järvet houkuttelevat retkeilemään jääkauden muokkaamaan maisemaan. Melkuttimien alue on oivallinen päiväretkikohde myös perheen pienimmille. Kelvollisia uimapaikkoja tarjoutuu melkein jokaisen alueella olevan järven rannassa. Iso-Melkuttimen itäpään matalarantaisen uimapaikan läheisyydessä pääsee nauttimaan nuotiotulista ja laavuelämästä.

Melkuttimien alue kuuluu kokonaisuudessaan Natura 2000-ohjelmaan sekä rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin. Rannat ovat säilyneet rakentamiselta muutamaa mökkiä lukuun ottamatta eikä harjujen sora-aarteeseen ole koskettu lainkaan. Alueella on harjoitettu metsätaloutta vielä 1990-luvun lopussa, mutta luonnontilan parantamiseksi ja metsien monimuotoisuuden lisäämiseksi Metsähallitus on aloittanut ennallistamistyöt (www.metsa.fi). Salpausselkään kuuluvalta harjualueelta onkin tavattu useita uhanalaisia tai harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Melkuttimet sijaitsee Hämeen järviylängöllä

Hämeen järviylänkö on erämainen luonnonhelmi keskellä Hämettä ja verrattain lähellä Suomen vilkkaimpia kaupunkikeskuksia. Hämeen järviylänkö tarjoaa kohteen monipuolisille luontoaktiviteeteille - tutustu muihin järviylängön kohteisiin:

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/melkuttimet

Viimeisin päivitys 30.9.2013
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100