Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Ruostejärven virkistysalue 

Ruostejärven virkistysalueen sijainti SuomessaEtelä-Suomi, Kanta-Häme
Tammela (www.tammela.fi)
Pinta-ala 0,78 km², perustettu 1992
Aluetta hoitaa Ruostejärven virkistysalueen hoitokunta

Auringonlasku Ruostejärvellä. Kuva: Elina NystedtRuostejärven virkistysalueella retkeilijä pääsee nauttimaan luonnonrauhasta. Asutusta alueella ei juuri ole, mutta Hämeen luontokeskus ja läheinen urheiluopisto tarjoavat monipuolisia palveluitaan. Alue on hyvä päiväretkikohde, ja retkeä voi venyttää useammalle päivälle poikkeamalla yhdysreittien kautta vaikka Liesjärven kansallispuistoon tai Ilvesreitille.

Virkistysalue sijoittuu Hämeen Härkätien varteen Ruostejärven ja Leppilammen ympäristöön. Ympäröivä metsäluonto ja kauniit järvimaisemat tarjoavat nautintoja kaikille aisteille. Silmä lepää katsellessa kimmeltävää järvenselkää, honkien humina ja lintujen konsertti hellii korvia ja loppukesästä suun saa siniseksi pysähtymällä mustikkakankaan laidalle.

Alueen reitit ovat helppokulkuisia, ja kulkevat pääosin melko tasaisessa maastossa muutamaa mäkeä lukuun ottamatta. Reitit mutkittelevat rantoja pitkin ja metsän siimeksessä, ja halutessaan pääsee kokeilemaan salmen ylitystä lossilla. Taukopaikkoja on tiheään ja opasteet ovat selkeät. Vaihtoehtoina on myös luontopolkuja eri teemoilla. Hämeen luontokeskuksessa voi lisäksi tutustua paikalliseen luontoon näyttelyiden ja videoesitysten välityksellä.

Ruostejärvi tunnetaan erityisen kirkasvetisenä ja hiekkapohjaisena järvenä, ja sen rannat ovatkin kesäisin erittäin suosittuja uimareiden keskuudessa. Alue ei vaivu talvellakaan uneen, vaan talvella voi hiidellä järven jäällä tai vuokrata lähialueelta lumikengät, ja poiketa luontokeskukseen sen avoinna ollessa.

Ruostejärven virkistysalue sijaitsee Hämeen järviylängöllä

Hämeen järviylänkö on erämainen luonnonhelmi keskellä Hämettä ja verrattain lähellä Suomen vilkkaimpia kaupunkikeskuksia. Hämeen järviylänkö tarjoaa kohteen monipuolisille luontoaktiviteeteille - tutustu muihin järviylängön kohteisiin:

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/ruostejarvi

Viimeisin päivitys 13.2.2013
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100