Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Selkämeren kirjoituskilpailun kärkiviisikko valittu 

Suuren suosion saavuttaneeseen Minun Selkämeren -kirjoituskilpailuun osallistuttiin kaikkiaan 157 kirjoituksella. Viisi parasta kirjoitusta julkistettiin tänään 17.6. Merikarvialla Kesän avaus -tapahtuman yhteydessä.

Kirjoituksissa pohdittiin Selkämeren merkitystä kirjoittajille, ja ne koostuvat omakohtaisista lapsuus- ja nuoruusmuistoista, elämästä Selkämerellä, elävistä muistoista sekä tarinoista.

Viiden parhaan kirjoituksen joukkoon valikoituivat jaetulla ensimmäisellä sijalla Päivi Luosman (Rauma) Ukki ja Jari Taipaluksen (Pori) Elämää aaltojen takana. Kolmantena palkittiin Marko Östmanin (Rauma) Neljän polven aallot, neljäntenä Eeva-Leena Vaahtion (Luvia) Selkämeri – Minun Mereni ja viidentenä nimimerkki Reeja Dasmoen (Turku) Se (lkä) meri.

Kunniamaininnan saivat myös Kalevi Näyrän Salakivi Selkämeressä, Emma Elliotin Mumier och havsmonster i Axmarby, Margit Meriläisen Minun Selkämereni, Sirkka Talvimon  Souda ja huopaa ja Arvo Tuomisen Minun Selkämereni: Ensi tutustuminen.

"Valinta ei ollut helppo, sillä kirjoitukset olivat todella korkeatasoisia. Yritimme löytää kärkeen erityyppisiä kirjoituksia. Tarinoissa oli käsitelty Selkämerta taitavasti: nähdyn, eletyn ja koetun kautta. Teksteistä heijastuu syvä kiintymyssuhde Selkämereen ja sen luontoon", kuvailee toinen kilpailun tuomareista, kirjailija Pirkko Saisio

Kuva: Anssi Riihiaho/MetsähallitusSaisio oli erityisen iloinen, että Selkämerta kuvattiin elävästi ja todenmukaisesti.

"Hyviä tarinoita ei ole olemassakaan, on vain hyviä kertojia."

Viiden parhaimman tarinan palkintoina ovat joko viikonloppu Isokarin majakalla tai Kylmäpihlajan majakalla, päivä merellä ja mökkimajoitus Merikarvialla, viikonloppu Ouran saaristossa tai purjehdus kaljaasi Ihanalla. Kaikkien osallistujien kesken arvottiin myös Metsähallituksen tuotepalkintoja.

Kirjoituksia New Yorkista ja Ruotsista asti 

Minun Selkämereni -kirjoituskilpailuun osallistuttiin pääosin Selkämeren alueen kunnista. Yksi kirjoituksista saapui jopa New Yorkista asti. Myös Ruotsista ja Lapin Ivalosta kirjoitettiin. Osallistujia oli koululaisista eläkeläisiin.

Kilpailun kirjoitukset arvioi ensin esiraati, jonka jälkeen ne siirtyivät tuomareiden, kirjailija Pirkko Saision ja Tapio Koivukarin arvioitavaksi. Kilpailun suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

"Kaikkein suurin anti on opetus Selkämeren kansallispuiston hoitajalle: osankin kirjoituksista luettuaan ymmärtää paljon paremmin miten henkilökohtainen asia jokin merialue voi olla, miten ja miksi se koetaan merkitykselliseksi. Lisäksi kirjoitukset sisältävät paljon tietoa alueesta ja menneestä elämästä. Kirjallisesti jotkut kuvaukset ovat niin kauniita, että niitä voisi hyvin käyttää lainauksina esimerkiksi jonkin kohteen opastusaineistossa tai laittaa verkkosivuille kertomaan vaikka kalastuselinkeinosta", kertoo puistonjohtaja Hanna Ylitalo.

Minun Selkämereni -kirjoituskilpailussa etsittiin ihmisten kokemuksia, elämyksiä ja unelmia Selkämereltä 1.2.2013 – 15.4.2013. Tärkeintä kilpailussa olivat mieleen jääneet, hienot hetket merellä.

   
Voittajien valinta   
Kirjoitusten käyttö ja arkistointi 
Ainutlaatuisella Selkämerellä on monia arvoja
Järjestäjät
  

Voittajien valinta

Kuva: Heidi Arponen/MetsähallitusParhaiden kirjoitusten valinta tapahtui kaksivaiheisesti. Esikarsinnan teki kilpailun järjestäjistä koostuva raati. Esikarsinnan jälkeen kilpailun kaksi tuomaria, kirjailijat Pirkko Saisio ja Tapio Koivukari valitsivat palkittavat kirjoitukset.
 
Pirkko Saisio on tuttu näky Selkämeren kansallispuiston maisemissa. Hän on intohimoinen veneilijä ja liikkunut erityisesti eteläisellä Selkämerellä lukuisina kesinä. Mieleenpainuvista retkistään hän on kirjoittanut Lokikirjassa (Siltala 2010).
 
Tapio Koivukarin romaaneista useimmat kertovat elävästi Rauman seudun saaristolaiselämästä. Hänen tuotannossaan on vahva side Selkämereen ja myös Koivukarille itselleen Selkämeri on ominta ympäristöä.

Esiraadin jäseninä toimivat puistonjohtaja Hanna Ylitalo (Metsähallitus),
yliopistonlehtori Riina Haanpää (Turun yliopisto, Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma), arkeologi Leena Koivisto (Satakunnan Museo), ympäristöasiantuntija Anne Savola (Satakuntaliitto), päällikkö Sinikka Tuomi (Yle Satakunta).
 

Kirjoitusten käyttö ja arkistointi Kilpailuun osallistuvat kirjoitukset arkistoidaan Poriin Satakunnan Museon arkistoon, missä ne ovat tutkijoiden käytettävissä. Kilpailun järjestäjillä on oikeus käyttää aineistoa julkaisu- ja tutkimuskäyttöön, kansallispuistoon liittyvässä ei-kaupallisessa viestinnässä sekä julkaista osia kirjoituksista kilpailuaikana. Erillisiä tekijänpalkkioita ei makseta.
 

Ainutlaatuisella Selkämerellä on monia arvoja

Selkämeri on erilainen kuin Suomen muut rannikkoalueet. Se on Suomen merialueista hyväkuntoisimpia ja huolimatta lähes mannerrannasta aukeavasta aavasta ulapasta, sillä on ollut tärkeä merkitys Satakunnan ja Varsinais-Suomen kehityksessä. Ihmiset ovat opetelleet vuosisatojen kuluessa elämään meren kanssa ja hankkimaan siitä elantonsa.

Omaleimaisessa kulttuuriympäristössä näkyvät monet Selkämereltä jo kokonaan tai osittain kadonneet ammatit, kuten saaristolaistilat ja maanviljelijät, kalastajatilat ja kalastajat, majakat ja majakanvartijat sekä rannikkolinnakkeet ja sotilaat.
 
Selkämeren merkitys on jatkuvasti noussut vapaa-ajan ympäristönä. Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikkoalueelle perustettiin vuonna 2011 Selkämeren kansallispuisto, jota hoitaa ja hallinnoi Metsähallituksen luontopalvelut. 

Järjestäjät

 • Metsähallitus
 • Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma
 • Satakunnan Museo
 • Satakuntaliitto
 • Varsinais-Suomen liitto
 • Yhteistyössä mukana myös Yle 
   
   
     
     
     


  Lisätietoja
   

  • Projektipäällikkö Minna Uusiniitty-Kivimäki,Metsähallitus,minna.uusiniitty-kivimaki(at)metsa.fi, 040 4836006  

           

 • Viimeisin päivitys 17.6.2013

  Kirjoituskilpailun suojelijan tervehdys

   

  Lue Jenni Haukion tervehdys

   

  Kuva: Presidentin kanslia

  Tutustu kirjoituskilpailun satoon  

   

  Lue Minun Selkämereni -kirjoituskilpailun viisi parasta kertomusta!

   

  Päivi Luosma: Ukki
  Jari Taipalus: Elämää aaltojen takana
  Marko Östman: Neljän polven aallot
  Eeva-Leena Vaahtio: Selkämeri - Minun Mereni
  Reeja Dasmoe: Se (lkä) meri

  Tunnelmia Selkämereltä

   

  Selkämeri on merkityksellinen paikka myös kilpailukirjoituksia arvioivan raadin jäsenille. Lue lisää.

  Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100