Ajankohtaista Repovedellä

26.11.2018
Lapinsalmen riippusilta on poistettu. Ketunlossi on jäänyt talvitauolle 26.11.2018, joten Lapinsalmen kautta ei pääse puistoon. Lapinsalmen sisääntulo on suljettu talven ajan. Kulku kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven sisääntulojen kautta. Tutustu vaihtoehtoisiin reitteihin

Ketunlossi on jäänyt talvitauolle ja Lapinsalmen sisääntulo suljetaan

(Päivitetty 26.11.2018)
Ketunlossin on jäänyt talvitauolle 26.11. Talvitauko alkoi ilmoitettua aikaisemmin jatkuvien pakkasten vuoksi.  Lapinsalmen sisääntulosta ei ole kulkua puistoon talven aikana, joten sisääntulo suljetaan. Kulku kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven sisääntulojen kautta.
Tervajärvi: Kivisilmäntie 720, Kouvola / Saarijärvi: Kuismantie 990, Kouvola)

 

Ketunlenkki -reitin kunnostus  ja kestävöintityöt käynnissä 

(Päivitetty 28.9.2018)
Kapiveden tulentekopaikan ja Määkijäniemen välillä tehdään Ketunlenkki -reitin kestävöinti ja  kunnostustöitä. Alueella liikkuu työkoneita. Pahoittelemme työstä aiheutuvaa häiriötä. Tämä  on osa Retkelle Repovedelle -hanketta, jolla turvataan alueen käytön kestävyyttä kasvavalle käyntimäärälle. Hanke on saanut Manner-Suomen maaseudun kehittämistukea Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Hanke on kaksivuotinen. Lue lisää hankkeesta hankesivulta (www.metsa.fi).

Repoveden kävijätutkimus julkaistu

(Päivitetty 23.8.2018)
Kävijätutkimuksella selvitettiin kävijärakennetta ja käyntien alueellista ja ajallista jakautumista sekä kartoitettiin kävijöiden virkistysmotiiveja ja harrastuksia puistossa. Tutkimuksella saatiin selville myös kävijöiden kokemuksia puiston hoidosta ja kehittämistarpeista. Lisäksi selvitettiin kävijöiden rahankäyttöä ja paikallistaloudellisia vaikutuksia sekä kävijöiden kokemuksia käynnin terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Katso lisää tiedotteesta (metsa.fi). 

Kävijätutkimus toteutettiin osana Manner-Suomen maaseuturahaston rahoittamaa Yhdessä enemmän kestävää kilpailukykyä luontomatkailun liiketoimintaan -hanketta. Kiitokset vielä kaikille kävijätutkimukseen vastanneille!

Repoveden kaivot on nyt hyvässä kunnossa. Vesi on kaikissa kaivoissa juomakelpoista.

(Päivitetty 10.8.2018)

Tutkimustulosten perusteella Repoveden kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Määkijän, Lojukosken, Kuutinkanavan ja Valkjärven kaivoissa esiintyy hieman väri- ja makuhaittoja. Tarkemmat tiedot löytyvät kaivojen infotauluista.

Arvoisa vesillä liikkuja

(Päivitetty 20.7.2018)
Muistathan, että Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita yksityisomistuksessa olevia kesämökkejä. Pidetään mahdollisuuksien mukaan vähintään 50 metrin etäisyys mökkirantoihin. Näin kaikki saavat nauttia rauhassa upeista järvimaisemista.

Yksityiset mökkirannat on merkitty punaisella karttaan. Kartta pdf-muodossa (2430 kt, julkaisut.metsa.fi)

Repovedellä olevat yksityismökit

Mustalamminvuoren näkötornia voi taas käyttää

(Päivitetty 19.7.2018)

Tiedote 19.7.2018

Suojelumetsän kulotus ke 18.7.2018

(Päivitetty 16.7.2018)
Olosuhteiden salliessa Repovedellä tehdään 40-vuotiaan männikön ennallistamispoltto Valkjärven ja Ristijärven välisellä alueella aamupäivällä. Kulotuksen aikana polttoalueella on liikkuminen kielletty.

Kulotuksen aikana syntyy runsaasti savua, joten tuulen suunta kannattaa ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Alueen sisällä esiintyvistä savuista ei tarvitse välittää polton aikana. Savun haju voi tuntua useita päiviä polton jälkeen.

Kulotusalueen sijainti kartalla

 

Lapinsalmen riippusillan korvaavat venekuljetukset käynnistyvät lauantaina 7.7.

(Päivitetty 6.7.2018)
Lapinsalmen riippusilta ei ole käytössä. Venekuljetus Lapinsalmen pysäköintialueen ja Lapinsalmen tulentekopaikan välillä on joka päivä 7.7.-12.8. ja 1.-2.9. klo 10-18. Venekyyti on asiakkaille maksuton. Vesistön yli pääsee kaikkina vuorokauden aikoina myös omin käsivoimin toimivalla Ketunlossilla. Lue lisää venekuljetuksista.

Repovedelle tulossa venekuljetus korvaamaan vaurioitunutta riippusiltaa

(Päivitetty 4.7.2018)

Metsähallitus, Kouvolan kaupunki ja Mäntyharjun kunta järjestävät pikaisesti venekuljetusjärjestelyn korvaamaan vaurioitunutta riippusiltaa Lapinsalmen yli. Selvitys palveluntarjoajasta on jo käynnissä, ja palvelu pyritään järjestämään mahdollisimman pian vilkkaimman lomakauden ajaksi. Tällä hetkellä vesistön yli pääsee omin käsivoimin toimivalla Ketunlossilla (kuvassa). Tutustu myös vaihtoehtoisiin reitteihin Repovedellä.

Tällä hetkellä vesistön yli pääsee ainoastaan Ketunlossilla, mutta säännöllinen venekuljetus alkaa sen lisäksi lähiaikoina. Kuva: Mari Laukkanen

Vaihtoehtoisia reittejä Repovedellä

(Päivitetty 3.7.2018)
Lapinsalmen pysäköintialueen lähtöpaikan lisäksi Repoveden reitit ovat helposti saavutettavissa myös Saarijärven ja Tervajärven pysäköintialueilta.

Olhavanvuori Korpinkierroksen varrella. Kuva: Saara Lavi

Lähtö Saarijärven pysäköintialueelta (Kuismantie 990, Kouvola):

 • 3 km matka Olhavanvuorelle. Olhavalle saapuessasi voit kiertää 4,3 km pituisen Korpinkierroksen. 
 • 3 km matka Mustalamminvuoren näkötornille.
 • 2,5 km matka Kirnuhuokoon.
 • 1 km matka Sukeltajaniemen tulentekopaikalle.

Lähtö Tervajärven pysäköintialueelta (Kivisilmäntie 720, Kouvola):

 • Tervajärven sijainti mahdollistaa kaikkien Repoveden reittien helpon saavutettavuuden sekä kajakin tai kanootin vesillelaskun.
 • Tervajärven kierroksen 8,2 km reittiehdotus (pdf, 2,5 Mt, julkaisut.metsa.fi) eli ei erikseen omakseen merkittyä reittiä. 
 • 0,6 km matka Talaksen tulentekopaikalle.

Kuutinkanava on helppo saavuttaa sekä Saarijärven että Tervajärven pysäköintialueilta.

 

Lapinsalmen silta on vaurioitunut ja käyttökiellossa

(Päivitetty 1.7.2018)

Repoveden kulotus on toistaiseksi peruttu

(Päivitetty 30.5.2018)
Repoveden kulotus on toistaiseksi peruttu korkean metsäpaloriskin vuoksi. Metsähallitus ja UPM-Kymmene toteuttavat kulotuksen kun olosuhteet muuttuvat vähemmän riskialttiiksi. Palokalusto on jo viety valmiiksi kohteelle odottamaan otollista hetkeä.

Repoveden suojelumetsien kulotus kesällä 2018

(Päivitetty 21.5.2018)
Tämä Kesän 2018 aikana tehdään 40-vuotiaan männikön ennallistamispoltto (noin 6 ha) Repovedellä Valkjärven ja Ristijärven välisellä alueella. Kulotus tehdään todennäköisimmin toukokuun lopun ja elokuun alun välillä.

Poltoilla parannetaan alueen luonnonsuojelullisia arvoja; palossa hiiltyvä puuaines on tärkeä elinympäristö monille lahottajasienille ja hyönteisille, joiden kannat ovat taantuneet metsätalouden ja tehokkaan palontorjunnan takia. Polttamalla saadaan käynnistettyä myös metsän luontainen kehitys. Kuolleen puun määrän lisääntymisen ohella lehtipuiden taimille vapautuu kasvutilaa, mikä johtaa aikaa myöten puustoltaan vaihtelevan, luonnontilaisen kaltaisen metsän syntyyn. Repovedellä myös uhanalaiset kangasvuokot ovat runsastuneet aikaisempien ennallistamispolttojen ansioista.

Kulotuksen aikana syntyy runsaasti savua, ja savunhajua voi aistia tuulen suunnasta riippuen useita päiviä.  Kulotuksen aikana polttoalueella liikkuminen on turvallisuussyistä kielletty. Kulotusalueen sisällä palon jälkeen savuavista kannoista, muurahaispesistä yms. ei tarvitse huolestua. Liekillä palavasta tulesta ilmoitetaan Metsähallitukseen ja hätäkeskukseen.

Repovedellä järvien pinta on normaalia korkeammalla

(Päivitetty 8.5.2018)
Tämä aiheuttaa ongelmia lähellä rantaa olevilla poluilla. Lapinsalmen riippusillalle johtava polku ja Terrikallion alla oleva reitti on jäänyt osittain veden alle, vaikka se on korotettu ja siihen on tuotu lisää kiviä tänä keväänä. Jos ylitys ei onnistu voi paikan kiertää itäpuolista huoltotietä pitkin. Sulkusalmen sillan pohjoispuolikin on veden alla ja aiheuttaa ongelmia Kaakkurin Kierroksen kiertäjille. Toivottavasti vesi laskee tulevien lämpimien säiden siivittämänä.

Ketunlossi on käytössä

(Päivitetty 20.4.2018)
Ketunlenkillä oleva Ketunlossi on otettu jälleen käyttöön talvitauon jälkeen, joten reitti on kokonaisuudessaan kierrettävissä. Ketunlenkin reitillä ei ole enää kulkua haittaavaa lunta. Repoveden jäätilanne on tällä hetkellä todella petollinen eikä jäälle ole turvallista mennä! 

Lahjakortti luontoretkeen

(Päivitetty 20.12.2017)
Mikäli haluaa antaa aineettoman lahjan tarjoamalla läheiselleen järjestämänsä luontoretken, niin tämän linkin takaa löytyy tulostettava Luontoretken lahjakortti. Kortin voi tulostaa A4-kokoon, kirjoittaa haluamansa tervehdyksen sekä retken yksityiskohdat ja taitella haitariksi kolmeen osaan. 

Repovedellä panostetaan reitteihin

(Päivitetty 5.10.2017)
Repovedellä käynnistyy Retkelle Repovedelle -hanke, jolla turvataan alueen käytön kestävyyttä kasvavalle käyntimäärälle kestävöimällä reittejä Ketunlenkillä sekä Lapinsalmi-Kuutinkanava välillä. Lisäksi parannetaan alueen saavutettavuutta vesitse uusimalla taukopaikkojen laitureita ja kehitetään nykyistä reittiverkostoa, jotta se palvelisi paremmin eri käyttäjäryhmiä. Hanke on saanut Manner-Suomen maaseudun kehittämistukea Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Hanke on kaksivuotinen. Lue lisää hankkeesta hankesivulta (www.metsa.fi)

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan tehostetusti

(Päivitetty 27.9.2017)
Kansallispuiston itäosassa olevalla liikkumiskieltoalueella liikkumiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvellisuussyistä ja alueella voi olla esim. räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf-tiedosto, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Uudet julkaisut Repoveden kansallispuistosta

(Päivitetty 7.4.2017)
 

Tapahtumia Repovedellä

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Repovesi.

 • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n järjestämä polkujuoksukiertue 1.9.2018 Repovedellä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (www.yle.fi)
 • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
 • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
 • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!