Uutisarkisto

« Takaisin

Retkikartalle kattavampi tieto moottorikelkkaurista ja -reiteistä yhteistyössä kuntien ja yhdistysten kanssa

2.10.2017

Metsähallituksen Retkikartta.fi-karttapalvelun parantunut karttatieto moottorikelkkailureiteistä ja -urista tarjoaa moottorikelkkailijalle mahdollisuuden suunnitella luontoretkiään entistä helpommin yli kunta- ja maakuntarajojen. Aiemmin Metsähallitus on tarjonnut Retkikartalla kelkkailijalle karttatietoa kelkkailuverkostosta lähinnä alueilta, joissa valtion maita on runsaasti. Nyt kunnat ja yhdistykset voivat viedä moottorikelkkauriaan ja -reittejään aivan ilmaiseksi ja helposti Retkikartta.fi-karttapalveluun Lipas-sovelluksen kautta.

Moottorikelkkailu eroaa monesta muusta luonnossa liikkumisesta siten, että kuljetut matkat ulottuvat useammin laajalle alueelle yli kunta- ja maakuntarajojen. Kelkkailijoille retkien suunnittelua helpottaa, jos ajantasaiseen valtakunnalliseen karttatietoon olisi linkitettynä lisätietoa erilaisista urista ja reiteistä. Näihin haasteisiin on vastattu luomalla aiempaa paremmat edellytykset karttatiedon julkaisulle Retkikartalla yhteistyön kautta.

Kunnat, yhdistykset, lajiliitot ja seurat ovat jo aiemmin voineet ladata luontoliikuntapaikkansa näkymään maksutta valtakunnallisessa Retkikartta.fi:ssä Lipas-järjestelmän kautta. Nyt yhteistyö laajentui koskemaan myös kuntien ja yhdistysten moottorikelkkauria ja -reittejä. Kunnat ja yhdistykset voivat liittää kartalla näkyvään uraan tai reittiin myös lisätietoja. Tiedot päivittyvät Retkikartalle Lipas-sovelluksesta kerran vuorokaudessa. Näin myös esimerkiksi väliaikaisista linjausmuutoksista urilla voidaan viestiä helposti.

Retkikartta tarjoaa kuntien ja yhdistysten moottorikelkkailureiteille ja -urille erinomaisen näkyvyyden kartalla. Kelkkailijat ovat tottuneita käyttämään helppoa Retkikartta-palvelua, jossa jo aiemmin on näytetty tuhansia kilometrejä moottorikelkkailuverkostoa.

Retkikartta-palvelun tuottaa Metsähallitus, ja vuonna 2016 palvelua käytettiin jo 3,6 miljoonaa kertaa. Lipas eli Liikuntapaikat.fi-järjestelmä on ilmainen ja käytössä kaikissa kunnissa. Lipas-järjestelmää hallinnoi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Luontoliikuntapaikat, mukaan lukien moottorikelkkaurat ja -reitit, ladataan kunnissa Lipas-sovellukseen. Kuntien ja yhdistysten ei myöskään tarvitse maksaa Retkikartta-palvelussa näkymisestä mitään.

Lisätietoja